skip to Main Content

Gastroenterologia

Gastroenterologia zwana częściej gastrologią, jest działem nauki zajmującym się funkcjonowaniem oraz chorobami układu pokarmowego: przełyku, żołądka, jelit, odbytu, gruczołów trawiennych (wątroba i trzustka) oraz dróg żółciowych.

Kiedy należy udać się do specjalisty?
Do gastrologa powinny zgłosić się osoby, które zaobserwowały u siebie problemy brzuszne lub jakiekolwiek niepokojące dolegliwości ze strony układu pokarmowego m.in.: bóle żołądka, zaparcia lub biegunki, wzdęcia, mdłości, pieczenie w przełyku, dolegliwości bólowe wątroby, uczucie pełności, odbijanie po posiłku, utrata apetytu, problemy z przełykaniem pokarmu, krew lub śluz w stolcu, nagły spadek wagi. Lekarz może zlecić wykonanie badań, które pomogą w dokładnej diagnostyce, np. badanie endoskopowe, ultrasonograficzne (USG), laboratoryjne oraz badanie palpacyjne.

Do najczęściej wykonywanych badań zalicza się USG jamy brzusznej, gastroskopię, kolonoskopię, polipektomię oraz rektoskopię. Na podstawie uzyskanych wyników badań, gastrolog może postawić właściwą diagnozę oraz podjąć decyzje o rozpoczęciu leczenia. Zwlekanie z wizytą u specjalisty może skutkować zaostrzeniem się dolegliwości oraz zwiększeniem stopnia zaawansowania zmian chorobowych. Należy pamiętać, że im wcześniej choroba zostanie wykryta tym większe są szanse na jej pełne wyleczenie, organizm doznaje mniejszych szkód oraz znacząco skraca się czas rekonwalescencji.

Niestety powszechnym błędem jest leczenie domowymi sposobami, bez rozpoznania konkretnej przyczyny problemu oraz nadmierne stosowanie leków przeciwbólowych, które tłumią objawy nie likwidując przyczyny dolegliwości, co stwarza zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta.

Back To Top